header

Kökar

Voiko mikään rauhoittaa mielen niin kuin vaeltelu rantakallioilla meren äärellä Oikeastaan muuta ei lomalla ehkä kaipaakaan, mutta Kökarissa on myös paljon nähtävää.

Polkupyörällä koet koko saaren, ja jos haluat merelle, voit esimerkiksi vuokrata kanootin Estholmin kahvilakioskista. Saarella on myös useita vaellusreittejä, joista suosituin on 7 km pitkä ja kulkee Otterböten pronssikautisesta kylästä jylhille Kalenin kallioille Kökarin etelärarannalle. Näkymät ovat vaikuttavat. Opastuksia ja vaelluksia järjestää WITW. Ota yhteyttä, niin autamme kuljetusten ja retkien järjestämisessä.

collage

Jos olet kiinnostunut historiasta, niin suosittelemme vierailua Otterböten pronssikautisella asuinpaikalla ja Kökarin kirkon luona Hamnössä, jossa on myös keskiaikaisen fransiskaaniluostarin rauniot. Kirkossa roikkuu votiivilaiva, jonka kökarilaispoika rakensi 1700-luvulla. Hänen kerrotaan olleen aluksessa seitsemän vuotta turkkilaisten merirosvojen vankina. Laiva kääntyy ilmanpaineen mukaan vastapäivään myrskysäällä ja myötäpäivään, kun luvassa on kaunista säätä.

Källskärin saari Kökarin eteläsaaristossa on hieno retkikohde. Vapaaherra Göran Åkerhielm asui saarella useita vuosia, kökarilaiset kutsuivat häntä kreiviksi. Kreivi on luonut saarelle omaperäisen maailman: rakennukset, puutarha ja satama ovat kaikki huolellista käsityötä. Saarella vieraileva huomaa kreivin huvimajan katon muistuttavan muumitalon kattoa, Tove Jansson olikin yksi kreivin monista vieraista. Källskärin saarella on myös Källskärin kannu, yksi Ahvenanmaan tärkeimmistä luonnonmuistomerkeistä. Veneretkiä Källskäriin Karlbyn satamasta.

Kökar oli 1900-luvulla ensin venäläisten ja myöhemmin suomalaisten linnoittama. Linnoitusten rauniosta näkee edelleen tykistön sijainnin, jäljellä on myös venäläisten rakentama mukulakivitie. Rauniot sijaitsevat Kökarin merivartioaseman takana.

Käväisepä myös Kökarin museossa, jota paikallinen kotiseutuyhdistys hoitaa Hellsön vanhalla koululla. Museolla koet, miten kökarilaiset elivät vielä 1900-luvun alkupuolella, kalastus ja hylkeenpyynti tärkeinä elinkeinoinaan. Museossa on paljon kotiesineistöä, veneitä, koneita ja hieno valokuvanäyttely.